Nuffnang Ads

February 06, 2014

2014 Winter Wonders - Day 4 - Yang Good Korean BBQ Lamb Restaurant





Day 4 - 13 January 2014

Hari keempat kat Seoul ni, kitorang rase mcm nak makan something different ... before datang haritu, aku dok riki2 tempat makan baru kat Seoul and terjumpe info pasal Yang Good Korean BBQ dari blog saudara Radin Fadli ... nampak sedap jer makan bbq lamb ala2 korean style gitu .. so with the given map, me and partner made our way to Yeoksam station selepas penat berjimba2 ...

Map taken from Radin's blog. Direction bergambar bleh refer kat his blog



It was quite a walk from the subway station tapi seb baik tak sesat ... kitorang sampai agak awal so restaurant tu masih kosong ... kedai ni bukak from 4pm till 2am ... agaknye lepas ofis hour baru la penuh kot

On da way tu siap jumpe van jual durian






Kitorang order 200 gram marinated lamb , lamb soup and 2 mangkuk nasi ... agasshi waiter yg tolong grillkan lamb tu utk kitorang ... agaknye sebab kitorang foreigner kot ... aku tengok org2 locals main grill sendiri2 jer ... dah la agasshi tu grill 3-4 ketul at one time ... slow and steady jer ... every time abis grill, die akan tukar yg baru tempat alas grill tu ... process makan yg amat slow la bagi aku... akan tetapi, marinated lamb tu adelah sangat sedap... lamb soup tu pun mmg mantop ...


Banchan yg agak variety ... siap ade pickled cili padi tu


Memula panaskan tempat grill 

Then bakar 


Lamb soup ... sedap sesangat


The aftermath ... licin semuanye

Total damage kat sini adelah 24,000 won saje ... bagi aku still reasonable untuk 2 org makan ... next time kalau aku terjah Seoul, I will come here again

By the time kitorang abis makan, it was already rush hour ... and taking subway Line 2 during rush hour adelah sangat madness ... it was like taking KTM komuter during peak hour dari Serdang ke KL sentral ... dengan queue yg sangat panjang ... tobat dah aku nak naik that line tu time peak hour ...

On our way back, we stopped at Myeongdong for a quick window shopping ... sempat singgah kedai Deli Manjoo ... sedap ooo makan panas2



22 comments:

  1. huish ni berita baik nih dah ada bbq halal kat korea....nyummehhh..WAJIB pi ni kalo ke sana lagi....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun tau last minit gak... mmg yummeh sangat ... ehemm... ade plan nak repeat lagik ker? :D

      Delete
    2. nnt DJ pi la mkn situ yer

      Delete
  2. waaahh nampak sedap...tak sabar rasanye nak pi Korea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila terjah.. mmg sedap... bile nak pi korea tu?

      Delete
  3. kalau tahu terjah gak tempat ni.. waaa.. sebab hari-hari makan sayur and seafood , naik muak waktu kat sana :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la kan.. hari2 ngadap seafood jer...

      Delete
  4. Good info lah Azra..next coming trip nk g mkn kat sini lah..sblm ni assyik ke Murre je kan....nk makan lamb soup tu nampak sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila terjah JM ... sesekali bertukar angin ... tapi me suka gak makan kat Murree tu.. bulgogi die mmg sedap

      Delete
  5. Dia saja gril lambat2 kot, nak bagi tekak lapar gila. Baru melantak x hengat kekdahnye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekeke...agaknye ler... kite ni terkebil2 tunggu bile la nak masak lamb tu

      Delete
  6. Ermm... time hari tu kat sana, kami takde info pasal tempat ni. nampak sedap je. next time harus dicoba.. hehehe.. yang Deli Manjo tu mmg kitaorg pun try kat Myeondong. nasib tak jumpe je kann.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah2 kite penah selisih bahu kat myeongdong tu ... kitorang bleh kate almost every day singgah cuci mate kat situ

      Delete
  7. wah...ada tempat makan baru, terjah pulak kalau datang sini lagi. tengok gambar pun dah tempting giler, ahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila cube... ade hajat merepeat lagik ker? muahahaha

      Delete
  8. wow... serious kami tak tahu pasal kedai ni T__T kena mengulang korea nih! Jom terjah!!! Tgk gambar ni sedapnya.. dia p tambah pulak manjo ujung tu.. hadoi mmg bikin panasssssss... #Ouchhh

    ReplyDelete
  9. Agak tertarik dengan alat paip pemanas makanan tu hahahaa.. kene cuba ni rare sungguh.. tapi kat korea la.. tak tau bila boleh smpai sana huhuu.. :D

    ReplyDelete
  10. Alamak, haritu tak jumpa pulak BBQ halal kat sini. Jumpa kat Nami je. Huhu. Kena pergi lagi ni. Hehe

    ReplyDelete
  11. wah, harar (halal) gogi , kalau tahu takdelah 8 hari makan sayur dengan seafood je. InsyaAllah next trip

    ReplyDelete
  12. salam perkenalan. hee.

    tak peraasan la pulak kedai bbq ni. ruginya.

    ReplyDelete
  13. salam,

    menariknya dpt jumpa durian dan tempat mkn tu. rugi tak singgah blog ni awal2. taktau plak kewujudan tempat makan halal ni. tiap2 hari p itaewon aja.

    apapun, tq for sharing. :)

    ReplyDelete