Nuffnang Ads

November 13, 2014

Autumn Trip 2014 : Day 2 - Garden of Morning Calm


3 November 2014
*Entry ni banyak gambar ... page loading can be a bit slow*

Hari kedua ni aku pegi jauh sket dari Seoul. Hala tuju harini adelah ke Garden of Morning Calm. Garden ni dekat dengan Nami Island, Petite France semua tu... and it is covered by the Gapyeong tour bus ... so senang la nak hop-on hop-off between these 3 places. Target aku kali ni just nak cover the garden jer.. kalau larat boleh la kot singgah Nami Island on the way balik nanti

Pagi tu plan asal nak kluar awal sebab nak amik the first bus to the garden dari Cheongpyeong station at 9.35am. Tapi penat punye pasal, last2 kul 7.30am jugak baru kluar bilik ... sebelum kluar tu sempat makan nasik dulu... maklum la hostel ni kasik nasik free , so harus la kite breakfast siap2

First time rase nasik korea kaler purple ni... sedap jugak

Walaupun kluar lambat, aku masih lagik sempat sampai ke Cheongpyeong station before the first bus arrive. Seb baik sangat ... ohh ye nak naik Gapyeong tour bus ni, kene kluar kat exit 2 Cheongpyeong station. Aku aritu kluar ikuat exit 1, mmg melilau la mencarik mane nak naik bas tu

View dari exit 1 Cheongpyeong station

This is the correct exit, exit 2

Banner ni ade kat sebelah bus stop




Masa transfer train dari Sangbong ke Cheongpyeong tu, aku terjumpa 2 org malaysian ladies ... diorang pun turun kat Cheongpyeong jugak and mmg hala tuju ke Garden of Morning Calm jugak ... so sempat la layan borak dengan diorang sesambil tunggu bas ... haritu plak sejuknye mcm dah masuk winter jer ... masing2 menggigil kesejukan sesambil nunggu bas .. aku siap bukak heat pack sebab tak tahan tangan mcm dah beku

Finally, bas dtg on time ... ramai jugak yg naik bas ni... mostly tourists la... harga masih lagik 5,000 won


Journey dari Cheongpyeong station ke garden tu amik masa dlm 30 minit .. Jalan adelah mcm ular kene palu, turun naik bukit segala.. tapi view cantik .. kiri kanan banyak pension yg cantik2 ... mcm best je kalau dpt duduk kat pension tepi2 bukit camtuh





After 30 minutes, finally sampai ... and first thing terdetik dlm hati aku... mak aaii lawanye tempat ni ...

Ticket office

Entrance fee is 8,000 won tapi sebab aku ade discount coupon, so aku dapat 6,000 won saje.. discount 25% .. sape2 nak pegi sini, aku suggest cube carik discount coupon kat website Korea Tourism


And, inilah first view of the garden dari entrance ... serius mmg lawa sangat



Tempat ni agak besar ... dekat guide map siap ade direction for best course segala.. aku mula2 tu follow jugak tapi bile dah kiri kanan depan belakang semua lawa jer, so last2 aku main redah ikut suka ... kat dlm ni jugak ade cafe and kedai souvenirs ... aku just beli sekeping fridge magnet






















Tempat shooting drama You're Beautiful

Ade few more areas yg aku tak sempat nak cover tapi kaki dah penat yg amat .. so aku terus carik jalan kluar .. time tu dah nak dekat kul 12noon... patutnye kul 12noon akan ade satu bus ...elok2 je kluar, nampak tour bus dok tunggu passenger dah.. aku terus naik ... lega dapat duduk and rest kaki ... sesambil tu tengah pk nak singgah nami island ke tak nanti


67 comments:

  1. lawanyaaaaa!!! mcm2 kaler ni nih. best gilaaa!

    mcm mana rasa nasik korea tu? kalo sekali tgk mcm tapai pun ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat ni mmg lawa john ... aku rekemen sangat pegi time full autumn
      nasik tu kan, rase die mcm berserat sket sebab diorang campur oat and some sort beans ... ade rase lemak2 sket la compare dengan plain rice

      Delete
  2. Azra!! another place yang x sempat pergi ritu termasuk lah petite france..betul lah 2 kali belum sempat terjah semua attraction yg cantik2 ni terutama autum season..arghh..terus masuk dalam itie for another autumn season

    Cantik sangat view kat sini bak lusiksa..paling best..x ramai org ke time Azra ke sini..ri tu mana2 tempat yg kami pergi manusia ramai yak amat..susah nk cari view x de orang huhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. omo omo ade sesi merepat next autumn kah ? ;)
      haritu tak singgah yer petite france dari nami island ... dah dekat dah tu sebenarnye
      garden ni time me sampai, still early so org tak ramai sangat.. bile dah nak balik tu baru la ramai org

      Delete
  3. Cantik-cantik gambo yang Azra ambik. Wow sesangat!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat ni mmg dah cantik.. me main snap2 jer sebenarnye

      Delete
  4. Aku dah agak garden ni akan lawa gila time autumn, nengok blog Suraya masa summer pun lawa apatah lagi autumn kan. Niat nak singgah sini after Nami tapi terlajak masa sebab geram tengok view sume area aku nak gambar. First pic! Aku suka. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. time autumn ni aku rase semua tempat lawa... segenap ceruk mmg rase nak amik gambar ... dah tu kan, ingatkan kite2 dari negara yg takde 4 season je yg agak jakun.. skali org2 local pun same je excited tengok pokok lawa2

      Delete
  5. deabak sgt gambo2 ni!
    autumn in my heart gitew...

    #bencis tau byk kali post tapi x lekat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg autumn in my heart sangat.. mcm tiap2 tahun nak repeat time autumn
      blogspot agak haywire kot... aku punye comment pun kejap masuk, kejap ilang

      Delete
  6. Aduih, hari tu tpt ni terpaksa di cancelkan sbb tidak cukup masa. Cantiknya! (sambil bukak website AA tgk tiket #caripasal)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg payah nak slotkan semua tempat yg best2 kan... sekali pegi mmg tak abis cover.. tu yg kene repeat berkali2

      Delete
  7. Assalamualaikum. First time dtg blog cik azra ni. Cantiknya, Subhanallah. Ini yang buat saya makin berazam nak ke Seoul autumn next year ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..tq sudi singgah blog yg tak seberapa
      haaa dah ade plan nak pi seoul yer? okeh i rekemen sangat pi tempat ni

      Delete
    2. Janganlah merendah diri, blog awak ini mantap abes.
      Plan tu memang sentiasa ada :D Masa dan ongkos sahaja yang tak ada.

      Delete
  8. tak sia2 merepeat kali ne, azra..'ranum' sungguh warna dedaun..geram!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah... kali ni trip mmg worth taken

      Delete
  9. cantiknya gambar gambar. geram tengok. autumn kat HK beza gila dgn autumn kat kampung halaman. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat tu mmg dah lawa naz ... aku main petik2 camera jer... kat HK takde banyak pokok2 ehh.. aku ni HK sampai dlm epot je sebab transit..bile ntah nak rase pi HK

      Delete
  10. merah kuning purple hijau mataku
    tergoda ok!

    ReplyDelete
  11. omgeeee......cantik gilaaaa tempat ni. Harus repeat Korea during autumn. TQ sis for sharing.

    ReplyDelete
  12. cantik oooooo....dah mcm ulam nasi kerabu dah tgk...colourful gitew...hahhahhaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekke tetiba je lapar tengok ko tulis nasik kerabu ... mmg kalerful pun ...
      ehemmm org tu bile nak update blog? nak jugak tengok gambar kat china time autumn

      Delete
  13. fuiyoooo daebak! #korekpoketdangodekwebsiteAA

    ReplyDelete
    Replies
    1. kkekekek.... rilek DJ, rilek ... kengkadang AA ade buat promo terselit... kengkadang murah dari harga promo biase

      Delete
  14. Cerah biji mata tengok pemandangan yg berwarna-warni camni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok travel time autumn abg mie ... rase mcm ceria je sebab macam2 kaler boleh nampak

      Delete
  15. memang cantik scenary autumn kat sana...jelesssssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. autumn mmg cantik... eehh cop, bukan u pun pegi time autumn gak ke hari tu?

      Delete
  16. Subhanallah cantik sesangat..thanks sharing this beautiful info.

    ReplyDelete
  17. allahurabbi...tak tahan tgk part pokok berdauh merah.menojol habis naik seri gambar.
    err...thn dpn repeat autumn la.rasa mcm xmoh dah pi selain dr musim luruh. kenapalah malaysia xda musims?sobs...

    kalau amik gambar kahwin berbackgroundkan view ni.....hmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnye me pun dok terpk kalo wat wedding photoshot confirm lawa

      Delete
  18. Salam kenal azra...

    syoknya jd pengunjung tegar Korea,mmg berbaloi repeat slalu,cunnya autumn,terpesona sungguh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jugak.. tq sebab sudi singgah
      trip ni mmg berbaloi walaupun kali ni banyakkkkkkk sangat kene jalan kaki

      Delete
  19. Cantik sgt kat taman ni.. kenangan yg x berapa nak best utk saya ialah bila terlepas bas masa nak balik (gara2 ralit sgt membelek Souvenirs). Akibatnya hampir 3 jam menunggu the nx bus..dlm kesejukan (masa tu late autumn). Tempat menunggu tu pulak x disediakan heater. Feeling pengemis jalanan sgt huhu.. tp worth it la dpt sampai tempat ni kan. Pegi sana sini terkagum kagum sbb cantik yg amat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.didi, jom deepa tahun depan..aim for autumn plak..jeles..ramai duk post travelog autumn neh!

      Delete
    2. skang ni frequency bas dah banyak.. every hour from 10am to 7pm .. tak mcm tahun sebelum2 ni

      Delete
  20. Replies
    1. huhuh repeat thn depan jom!

      Delete
    2. Sadisnyer diriku ini xde cuti..hnya mampu p ct skolh jer..

      Delete
    3. bertabahlah ... cuti skolah mmg timing tak brape nak kene dengan peak seasons

      Delete
    4. Tula psl..ntah ble la brpeluang nk feeling autum tu

      Delete
  21. ohsemmmm... ne azra-neesan, from your experience la kan, nak hop on hop off public transport between places secara solo ni, mana lagi senang sistemnya kalau nak dibandingkan antara japan and korea? :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dlm city, i think both seoul & tokyo masuk dlm category senang nak navigate ... sebab ade english signage and all .. dari segi complexity trains & subways, i would say japan punye train system sangat massive and a bit complex utk digest for first timer ... tapi overtime boleh la nak grab cemane train system die ... seoul punye train system is straight forward jer ... walaupun ade belas2 line

      kalau travel outside seoul kat korea, it would be good if you know a bit of korean language ... sebabnye mcm intercity bus segala tu, takde signage in english pun ... semua tulisan diorang jer... dekat platform ade la tulis in english platform ni nak pi mane, platform tu nak pi mane, tapi alih2 tengok kat depan bus semua destination tulis hangul ... of course you can always ask around... ni utk tempat2 yg tak brape glemer among tourist la.. kalau tempat mcm sokcho, busan semua tu no worries

      Delete
    2. Betul.setuju sgt psl signboards di luar seoul tu. Mula2 ada English words pastu ilek pocik.

      kdg2 tanya locals pun x membantu.. diorang pun x tau tempat2 pelancongan kat tempat diorang. End up kita kena cekalkan hati buat keputusan nak naik bas mana 1.. sudah terkena beberapa tempat, spt mbc dramia & jade garden

      Delete
    3. perghhh... tq for the info! X3

      Delete
  22. lawanya! tolonglahhhhhhh,adey, memang kena pergi tempat ni nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. repeat lagik thn depan jom... me going again!!! hhuhuh

      Delete
  23. Replies
    1. yup.. recommended utk pegi time autumn.. actually time winter pun lawa jugak

      Delete
  24. subhaaaaanalllah cantik..!!!! menggoda sangat ni. CT plan nak ke korea time winter ni tapi itulaaa itulaaa.. dilema dengan tiket.

    ReplyDelete
    Replies
    1. winter sebenarnye high season kat korea.. so maybe tiket pun dah a bit mahal, accomodation banyak yg harga naik sket compare dengan season lelain

      Delete
  25. Cantiknye time autumn!!!kalau time winter agak2 cantik tak?adeh...tak tau la berbaloi ke tak pergi time winter nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. (Bantu jawab)
      Cantik. Cantiknya waktu malam, ada festival lighting

      Delete
  26. Apa beza cheongpyong terminal n cheongpyong station? Yg tempat u naik tu apa? Hihii. Confused jap. Walaupun beza 5 minit je. Cuak juga takut tersilap nnt. Kena masukkan dlm itinerary nj

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheongpyeong terminal = terminal bus
      Cheongpyeong station = train station

      nak pegi garden ni, naik train turun kat Cheongpyeong station

      Delete
  27. salam nak tnya..sy ada coupon diskaun tu.. nt just tunjuk kt kaunter ms nak beli ticket ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah , just tunjukkan ajer discount coupon tu mase nak beli tiket

      Delete
  28. Sis, kupon tu dptkn kt korean tourism kt kl tu eh?

    ReplyDelete
  29. nor fatihah... cuba tengok di website Gyeonggi-do coupon 2016 2017 (.pdf file). Download coupon book tu, print dan bawa semasa ke Korea nanti.

    Banyak lagi coupon menarik seperti ke taman tema Everland, Petite France (running man show), makan halal di Nami Island... etc etc...

    ReplyDelete
  30. As salam Azra,

    bravo on your entries and I find all your pictures stunning... Definitely inviting enough for me to plan my trip to Korea, at last! Autumn and Spring are the most looked forward to, followed by Winter Sonata insya Allah... Thanks for sharing your tips, may Allah bless...

    ReplyDelete
  31. Kak, kaka di garden of morning calm sampai malam?
    Kalau sampai malam, itu cantik enggak??

    ReplyDelete