Nuffnang Ads

December 04, 2017

Lifestyle Tax Relief / Pelepasan Cukai Gaya Hidup


Sebab dah masuk penghujung tahun, aku saja je la nak highlightkan satu pelepasan cukai baru untuk tahun 2017 ni.
Sebelum ni, terdapat macam2 tax relief under separate section untuk bahan bacaan, pembelian komputer & pembelian alatan sukan.



Tapi untuk tahun 2017, semua ni dah dilumpsum kan under satu tax relief saja which is Lifestyle tax relief. Untuk aku yg tak berapa nak utilise these tax relief sebelum ni, aku rase untuk Lifestyle tax relief tahun ni mcm agak menguntungkan sebab aku boleh claim monthly internet subscription. Harap2 aku dapat claim maximum amount utk part ni.


*harus diingatkan purchase of sports equipment is NOT ELIGIBLE for sports clothing and sport shoes

Dan untuk pembelian computer, dah boleh claim every year. Sebelum ni boleh claim every 3 years saja. Yeaayy!!! Dan smartphone & tablet pun boleh claim jugak. Double yeayyy!!!
Jadi simpan segala resit anda bebaik. Coming March next year, kita claim semua yg patut :)

Untuk full tax relief for 2017, boleh refer kat link ni:
http://www.hasil.gov.my/bt_goindex.php?bt_kump=5&bt_skum=1&bt_posi=3&bt_unit=1&bt_sequ=1&bt_lgv=2


Source:
http://mananqayyim.com/lifestyle-tax-relief-2017/
https://www.imoney.my/articles/lifestyle-tax-relief-the-good-the-bad-the-ugly

November 20, 2017

Nak merasa naik flight MAS A350

MAS A350-900. Credit pic : instagram.com/MalaysiaAirlines

MAS is phasing out their A380s for KUL-LHR route. Alahai sedihnya sebab aku dah lama plan nak merasa naik A380 ni ke London. Nampak gayanya mmg tak dapat dah lepas ni. MAS flights to London will be replaced with the new A350 which will commence their service for KUL-LHR route on 15th January 2018 for MH4/MH1. The next stage will be MH3/MH2 starting from March 5 onwards.



Sapa2 nak merasa naik plane baru ni pi London, boleh la book your ticket for this inaugural flight to London using this newest A350. Aku masih tak mampu huhuhu T___T
Untuk yg tak berapa nak ada bajet mcm aku, masih lagik ada option untuk merasa naik A350 baru ni. Ada 2 option sebenarnya tapi within limited time.

First option, KUL-BKK on the 9th December, 2017. Aku rase this is their inaugural flight from KUL using A350. The return flight from BKK will be on the same day.



Option kedua, KUL-PEN. Lepas that inaugural flight ke BKK, diorang akan guna A350 ni utk route KUL-PEN for a month start dari 11th December 2017 until 14th January 2018. Hanya satu flight je sehari between KUL & PEN using this A350.



So ape lagik kengkawan, cecepat beli tiket yer. Marilah kita sama2 memeriahkan lagi ketibaan plane baru nih :)

November 17, 2017

Lazada Online Revolution Surprise Box is here!


Dalam kecoh2 Single's Day sale on 11.11 haritu, aku sempat merembat Lazada suprise box. Beli barang2 Dettol dengan harga RM39. Ala barang biasa2 je untuk kegunaan harian. Lagipun dah tau ape barang2 kat dalam suprise box ni so suprise no more. Suprise box Dettol ni sangat lah berbaloi sebabnya barang2 kat dalam ni worth berganda2 dari harga RM39 yg aku bayar tu


Finally lepas 6 hari order, barang2 ni selamat sampai pagi tadik kat ofis aku. Sebab aku order 2 set, so diorang pek dalam satu kotak besar.


Pastu dalam kotak besar ni ada 2 bijik kotak kecik with items in each box



Inilah dia barang2 dalam Dettol suprise box. Mmg berbaloi2 lah. Next promo boleh order lagik.


Free pin button

Next promo 12/12. Till then, sila simpan duit gaji ujung bulan ni siap2 huhuhu ^_^

November 16, 2017

My EPF investment in ASW2020


Entry ni dibuat as my reference di masa akan datang.
Seperti yg sedia maklum, kita boleh keluarkan duit EPF dari Akaun 1 untuk investment tapi based on certain conditions. More info pasal EPF withdrawal for investment boleh baca kat sini.
Pada tahun 2009 and 2010, masa tu tengah hangat skim pengeluaran duit EPF utk investment so aku pun join the band wagon. Orang lain invest dalam unit trust segala, aku plak dump sikit duit EPF Akaun 1 masuk ASW2020. Aku buat 3 kali pengeluaran dengan jumlah RM13,010. Seingat aku masa tu gigih la aku pi ofis PNB kat Jalan Tun Razak tu semata2 nak buat withdrawal. Lepas 3rd withdrawal tu, aku dengar cerita allocation untuk invest dalam ASW2020 via EPF dah abis so aku pun stop sampai situ jer. 


Every year lepas PNB announce dividend, aku akan dapat annual statement tapi aku mmg tak bother pun nak tengok brape banyak aku dapat sebabnya duit EPF ni more on papers sahaja. Coz bukannya boleh guna pun kan until aku reach 55. So biarlah duit tu bekerja keras kat situ.

Then few days back ternampak surat ASW2020 with statement untuk tahun ni kat atas meja. Bukak2 tengok, wahhhh banyak jugak rupanya hasil selepas almost 8 years. 


Bila compare dividen ASW2020 dengan dividen EPF, ternyata ASW2020 bagi lagi banyak return (except for year 2014 & 2015)


Nampaknya mmg langkah yg bijak aku kluarkan dari EPF and masukkan dalam ASW2020 walaupun masa kluarkan dulu tu mcm ala2 gamble + tak brape nak paham konsep pun ^_^
For now, aku just biarkan duit tu rolling dalam tu jer lah. Tunggu lagi another 10 years dengan harapan it will double/triple (*tinggi bebeno harapan*) the amount.
Lama aku stop invest kat mana2 until few years back bila aku start balik invest masuk unit trust. Tapi yang tu lambat lagik la nak dapat return yg umpphhh huhuhu.

Untuk reference, ni senarai amanah saham under ASNB yang boleh diinvest guna duit EPF.
*ASB tidak termasuk dalam senarai yer*


Harapan aku untuk tahun2 akan datang semoga rezeki masih ada dan ekonomi negara makin pulih so that peratusan dividen makin bertambah :)

November 15, 2017

The Mines Foodtopia Foodbulous Weekday Treats


Minggu lepas ramai pulak yg dok war2kan pasal food promo kat The Mines. Since The Mines ni adalah setempek kat sebelah opis aku je, jadiknya aku pun terus register for the promo.

Memula pegi kat link ni untuk dapatkan promo code:
http://www.foodtopiathemines.com/

Nanti diorang akan emailkan promo code. Pastu pi to the listed outlets and tunjukkan promo code tu sebelum order. Harus diingatkan menu untuk food promo ni adalah limited untuk setiap outlet tapi bagi aku still ok la.

Tunjuk je promo code ni masa nak order.


So far aku dah cuba kat 3 outlet.
First kat Sepiring. Ada dua menu je untuk promo ni, Nasi Kunyit & Asam Laksa. Both comes with Iced Peach Tea.


Aku order asam laksa

Pastu aku pi Dubuyo plak. Aku amik Chicken Honey Garlic Bulgogi.



Pastu semalam aku pi Pizza San Francisco. Kat sini pun ada 2 menu je yg boleh order untuk promo ni, Aglio Olio Fish & Cioppino Fish. Both comes with soft drinks.



Cioppino Fish

Ada a few more restaurants yg aku nak try maybe later this or next week.
So untuk sapa2 yg stay dekat the mines, sila la terjah untuk cheap food.
Valid on weekdays saja tapi promo adalah all day long, pastu satu code boleh guna throughout the promo period :)
Happy eating !