Nuffnang Ads

August 08, 2017

Mendaki Bukit Panorama, Sungai Lembing



Minggu lepas sempat ke Sungai Lembing sempena pre-birthday trip. Gituh.
Motip sebenar sebab nak panjat Bukit Panorama sesambil temankan member yg bakal join ultra race yg mane part of the route adelah kene turun naik bukit Bukit Panorama *goodluck lah yer. harap2 tak merangkak naik tangga masa race nanti*

Pondok kat kaki Bukit Panorama. Bangunan putih tu public toilet

Kitorang sampai dekat kaki Bukit Panorama around 6:05am ... dapat parking ngam2 kat depan pondok kat kaki bukit tu .. and seb baik ada public toilet (berbayar) kat situ makanya settlekan ape2 yg patut sebelum start mendaki tangga yg beribu2 lemon itu. Aku agak underestimate tahap kesukaran nak mendaki ni sebab bajet semua tangga je kan, so panjat jer la slow2 ... dengan warm-up lebih kurang jer ...  pastu dengan sling beg penuh dengan camera, makanan, air lagik semua ... mmg mengundang kesengsaraan sangat ... route adelah super gelap jadik mmg kene bawak headlamp or torchlight kalau nak manjat before sunrise

Pukul 6:15am kitorang start mendaki ... perghhhh giloss mencanak naik tangganya ... first part of the tangga tu tinggi giler ... tak tau la brape kali aku berenti amik nafas ... gile wehh ... terase stamina sangat out ... panjat, berenti, panjat berenti .. dah la org ramai yg amat ... tapi seb baik part tangga yg tinggi gile tu , tangga ade dua side... and mostly semua org nak ke atas .. jadiknya nak berenti amik nafas boleh la stop on the other side of the stairs so that tak mengganggu perjalanan org lain

Kitorang berjaya sampai atas selepas 30 minit ... hahaha mmg dah tahap tak cukup nafas kaki gigil semua cukup ... sampai kat atas, tengok crowd yg dah sampai mmg ramai .. penuh la spot2 yg cun untuk amik gambar ... dengan ade yg dah ready pacak tripod with camera gedabak semua


Kitorang dok pusing2 kat atas tu jer la dengan harapan bleh tengok sunrise ... tapi mmg takde rezeki lah nampaknya ... awan sangat tebal, matahari malu2 nak muncul ... sedar2 dah cerah seluruh alam


Gua Charas dari kejauhan ... patutnya matahari muncul kat tepi gua ni



Pasrah tak dapat tengok sunrise pagi ni ... tapi takpe, kite snap2 gambo jer lah  ... view mmg cun .. tapi sayang lah time aku pegi ni takde lak awan memutih kat tepi bukit




Part ni aku suka tengok 


Nampak town Sungai Lembing




Sebenarnya peak Bukit Panorama ni ada dua side ... bila dah sampai atas, akan jumpa wakaf .. dari wakaf tu amik route belah kanan yg akan pegi tempat yg aku dok melepak nak tunggu sunrise tadik ... lagik satu route adelah route kat belah kiri wakaf tadik ... tak ramai org lalu ikut sini sebab route dia kecik jer .. agaknya org tak perasan kot belah situ pun bleh pegi gak

Route belah kiri tu akan pegi ke satu lagik area untuk amik gambar ... kecik je tempatnya ... view pun agak so-so saje ... nak2 pulak masa tu matahari dah memancar2 gitu

View dari peak sebelah lagi satu


Dari tempat aku amik gambar ni, ade jalan lagi sampai ke another peak ... agak tinggi dan kene mendaki sikit ... view kat situ pun marveles jugak


Boleh nampak the other side of Sungai Lembing



Dah puas hati amik gambar segala, kitorang patah balik semula ke wakaf yg kat depan tangga tadik

Wakaf kat depan tangga 

Route belah kanan wakaf yg menghala ke arah tempat tengok sunrise. Time ni dah takde orang.

One last pic sebelum turun

Oklah jom turun

Masa turun baru nampak betapa tingginya tangga kat Bukit Panorama ni ... tadi masa panjat still gelap so tak nampak ape ... main redah jer ... agaknya kalau aku naik time siang, maunye give up separuh jalan








Tak semua laluan ada tangga 


Masih ada org yg baru nak naik

Tangga ada dua side camnih .. so always keep left


Selepas 33 minit melangkah turun dengan gaya lenggang kangkung sesambil snap2 gambo, akhirnya kitorang sampai kat bawah ... mcm dah hilang kudrat kaki nak berjalan huhuhu ... .
Check dekat Strava, jarak adelah 0.8km saje start dari pondok bawah tu sampai anak tangga paling atas .. tapi ketinggian lebih dari 250 meter ...


Recommended sangat panjat Bukit Panorama ni sebab view kat atas sangat marveles. Aku suggest naik time lepas subuh or sebelum tu lagi so that takde la saiko sangat tengok tangga yg mcm neverending story tu sebab hari masih gelap ^_^

Till we meet again, Bukit Panorama :)

7 comments:

  1. sekurang kurang nya ada step nak sampai ke atas, ni kalau salji melitupi bukit bukau ni pasti cun laaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer betul seb baik mostly ada tangga dan masih in good condition.
      Sebenarnye mmg terbayang2 gak kalo bukit camnih kat tempat ade snow, mmg cantik

      Delete
  2. Replies
    1. pegi la Zila ... nice place to spend ur weekend

      Delete
  3. tangga tu kalau tengok memang tak sanggup nak panjat, tapi bila tengok view kat atas subhanallah memang cantik sangat

    ReplyDelete