Nuffnang Ads

December 04, 2017

Lifestyle Tax Relief / Pelepasan Cukai Gaya Hidup


Sebab dah masuk penghujung tahun, aku saja je la nak highlightkan satu pelepasan cukai baru untuk tahun 2017 ni.
Sebelum ni, terdapat macam2 tax relief under separate section untuk bahan bacaan, pembelian komputer & pembelian alatan sukan.



Tapi untuk tahun 2017, semua ni dah dilumpsum kan under satu tax relief saja which is Lifestyle tax relief. Untuk aku yg tak berapa nak utilise these tax relief sebelum ni, aku rase untuk Lifestyle tax relief tahun ni mcm agak menguntungkan sebab aku boleh claim monthly internet subscription. Harap2 aku dapat claim maximum amount utk part ni.


*harus diingatkan purchase of sports equipment is NOT ELIGIBLE for sports clothing and sport shoes

Dan untuk pembelian computer, dah boleh claim every year. Sebelum ni boleh claim every 3 years saja. Yeaayy!!! Dan smartphone & tablet pun boleh claim jugak. Double yeayyy!!!
Jadi simpan segala resit anda bebaik. Coming March next year, kita claim semua yg patut :)

Untuk full tax relief for 2017, boleh refer kat link ni:
http://www.hasil.gov.my/bt_goindex.php?bt_kump=5&bt_skum=1&bt_posi=3&bt_unit=1&bt_sequ=1&bt_lgv=2


Source:
http://mananqayyim.com/lifestyle-tax-relief-2017/
https://www.imoney.my/articles/lifestyle-tax-relief-the-good-the-bad-the-ugly