Nuffnang Ads

February 22, 2018

Senja - 21Feb2018

Taken from my bedroom window using 40-150mm lens.

February 09, 2018

February 07, 2018

Unifi internet broadband subscription tax relief - what can be claimed?

Dan dapat EA form?


March is getting nearer so as a preparation untuk buat e-filing for income tax return, marilah kita korek balik semua resit yg perlu. Dalam post aku yg lepas, aku ada mention pasal Lifestyle Tax Relief untuk tahun 2017. Antara yg menariknya adalah tax relief untuk internet subscription.


Akan tetapi, there is always a grey area bila statement yang dibagi under lifestyle tax relief ni agak general. Macam aku skang subscribe Unifi package harga RM157 (GST included). Persoalan aku is adekah semua amount before GST utk package yg aku amik ni boleh claim balik? Coz bila tengok bil, ada 3 items untuk package aku ni. FYI, GST charges takleh claim balik so we can only claim amount before GST.


Jadi untuk menjawap kekusutan dalam kepala otak ni, aku terus fill up borang maklum balas kat LHDN punya site kat sini. Aku attachedkan Unifi bill aku mcm kat atas tu pastu tanya diorang yg mana sebenarnya yg boleh claim tax relief.

Selepas 3 hari, aku dapat reply as per below:


Makanya terjawap sudah. Untuk Unifi subscription, yang boleh claim hanyalah part high speed internet saja. Hypptv & Residential Voice semua tu takleh walaupun semua dah masuk skali dalam package. Sedihh tul T_T

One thing aku notice, masa awal tahun lepas, bill Unifi ni lain tau ... semua sekali lumpsum under Residential High Speed Internet tau. Cer tengok ni:


Only in April 2017 baru lah bill dah itemised jadik macam2 ... maka nya untuk jan,feb,march, aku nak claim full lah as per the lumpsum bill .. untuk april onwards baru claim as per itemised bill. Aci lah kan? ^_^

Jadiknya kawan2 marilah sama-sama download all our broadband bills and check elok2 part yang boleh claim itu. Jangan tamak claim semua tau. Rezeki tak berkat tu huhuhuhu

February 05, 2018

Rezeki awal tahun

Kisah semalam. Sangat liat nak bangun awal pagi utk ke KL Car Free Morning. Tapi sebab dah register few runs for the coming months, makanya kene jugak train amik stamina sket2. Turun rumah around 6.40am, sampai LRT Bandaraya dah 6:55. Sampai kat Dataran DBKL, nampak booth lucky draw, terus amik borang & isi all the details. Tu pun sampai terpaksa pinjam pen marker akak media sebab takde sapa pun bawak pen pi run okehh. Pastu drop borang dlm lucky draw box sambil baca bismillah 3 kali dengan doa mintak2 dapat henpon sebab tepon ahkak dah kong bulan lepas T__T

Lepas stretching sket, aku start slow run around 7:15 gitu ... kali ni crowd tak ramai sangat ... boleh berlari dengan tenang



Syok layan run dalam KL semalam sebab cuaca berangin jer and tak panas langsung. Aku layan satu round saje, 7km within 1 hour ... oklah tu ... amik stamina sket + burned some calories jugak



Abis run, melepak jer kat dataran tu sesambil menunggu lucky draw. Hadiah best jugak kali ni. 2 henpon, 2 beskal. And grand prize adalah tv led 40 inci.
Nak tau akak dapat ke tidak??? Jeng jeng jeng


Yessssssaaa. Alhamdulillahh rezeki aku kali ni. Tak penah2 nak menang lucky draw sebelum ni tau. Thanks to the sponsor for this 40" LED TV.


Sampai rumah terus pasang siap2 .. dapat la replace lcd tv yg lama tu

Syukur alhamdulillah dengan rezeki tersepak ni bak kata orang. Bleh masuk dalam list antara momen2 indah dalam hidup ^_^

February 01, 2018

I eat : Jan 2018

Perjuangan untuk menurunkan berat badan masih diteruskan tahun ni ... KPI aku untuk berat ideal lom tercapai lagik ... jadiknya aku masih gigih prepare home cook food seclean yang boleh walaupun ada time2 tu tersasar jugak





















Semoga aku istiqomah sampai tercapai KPI itu ... amin.